Thursday, September 18, 2008

SAYUR DAGING

MENU UNTUK HARI INI:
Dedicated to dinda2 long, ini favorite dinda lelaki bongsu, tapi dia tak pernah singgah blog long rasa-rasanya
Sawi hijau (kat sini RM 2.00)
Santan (kedai nawang RM1 dah cukup)
Daging, 1/4 kg dah banyak tu,(
nak sedap daging Pok soh, peminat bonda, tapi sekarang long ada peminat daging long sendiri, lagi best)
Bawang Merah 3 biji ni kalau yg besar, bawang sekarang besar2 la
Bawang Putih 2 juga, yg besar juga ye
Bawang besar 1/2 (di belah panjang)
Rempah kari adabi 1 bungkus(kari daging ye, cik joh tok sedak doh)
Tomato 1 biji kalau besar, kecik 2 juga
Garam gula secukup rasa

Caranya:-
1-daging jangan lupa basuh bersih2, siram dan selawat 3 x paling kurang
2-bawang putih, bawang merah di blend bersama dengan rempah kari daging adabi tadi.
3-Minyak jangan banyak sgt,tumis bahan2 yg diblend sampai garing.
4-Masukkan daging, biar mendidih masukkan buah tomato,dan garam serta gula pandai2 dinda yg no 5 la, dio suko gula
5-bila kering air daging, masukan sayur, balik2kan sayur dan bila sayur nnpk layu masukkan
santan.
6-Kacau sampai mendidih,

Ada apa2 masaalah, talian kecemasan 0139232374

No comments: